Sunday, February 13, 2011

Ciorba de perisoare

Introducere: Sotul meu, americanul care a invatat sa manance romaneste, adora aceasta ciorba. A fost una din primele ciorbe cu care l-am servit pe vremea cand eram indragostiti, "just dating". Am invatat reteta de le mama mea, insa am mai schimbat cate cate ceva, pe ici pe colo, cum ar fi adaugarea unui catel de usturoi.

Ingrediente pentru 8 portii:
• 1 ceapa
• 1 telina
• 1 morcov
• 1 cartof
• 2-3 rosii sau o cutie de rosii in bulion
• 1 ardei gras verde
• o lingura de ulei (de masline daca aveti)
• 300 gr de carne tocata (pasare, vita, porc sau amestec)
• 1 catel de usturoi
• 1 ardei verde usturat
• 150 gr de orez
• 2 oua (unul pentru perisoare si unul pentru dres)
• 1 ceasca de smantana lichida
• zeama de la doua lamai sau doua cani de zeama de varza
• patrunjel sau leustean
• cimbru
• sare, piper dupa gust

Mod de preparare:
1. Tocati ceapa, telina, radeti morcovul pe razatoarea mare si caliti-le in o lingura de ulei la foc mic, amestecand mereu, in asa fel ca legumele sa isi dezvolte aroma, ele trebuie numai sa sa se inmoaie putin.
2. Turnati 3-4 l de apa peste legume, adaugati cartoful, orezul si lasati-le sa fiarba 30 minute
3. Intre timp preparati perisoarele: puneti carnea intr-un bol si amestecati-o cu o ceasca de orez (50 gr), adaugati cimbru, sare, piper, ou si amestecati-le bine, cu mana uda faceti bilute de marimea unei nuci si puneti-le in ciorba fierbanda.
4. Adaugati rosiile si ardeiul gras tocate cubulete, lasati sa fiarba alte 30 minute.
5. Adauagati zeama de varza sau zeama de lamaie, ardeiul usturat tocat marunt, usturoiul pisat, sare dupa gust.
6. Amestecati un galbenus de ou cu smantana lichida, adaugati un pic de ciorba fierbinte si apoi turnati totul inapoi in ciorba. Lasati sa mai fiarba cateva clocote si gata!
7. Presarati patrunjel sau leustean dupa gust. Pofta buna!

Timp de preparare: 1 ora

No comments:

Post a Comment